Als het om digitale refexcamera's aan komt, dan is er keuze te over. De belangrijkste aanbieders zijn Canon, Nikon, Olympus en – natuurlijk – Pentax. Als je je uitsluitend zou laten leiden door marketing, dan zou je kiezen voor de camera met de meeste megapixels. Veel megapixels onder knop hebben lijkt leuk, maar er kleven ook nadelen aan. De bekendste drie nadelen zijn een slechter dynamisch bereik, toename van ruis en toenemende ongevoeligheid voor licht.
Slechts weinig digitale camera's zijn in staat om de 'straight out of the box' kwaliteit van een goede analoge camera te evenaren, maar de verschillen zijn inmiddels erg klein. Aan de andere kant zijn de eenvoud van het bewerken van digitale foto's, plus het wegvallen van ontwikkel- en afdrukkosten, enorme voordelen. Alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld ga je toch over op digitaal. Ik keek uit naar een vervanger voor mijn Olympus E-300.
Ik had nogal wat camera's te leen: een Nikon D70s, een Nikon D80, een Olympus E-410, een Olympus E-510, een Samsung GX-1L en een Pentax K100D Super.
Beide Olympus camera's vielen al snel af: (te)veel megapixels op een een (te) kleine sensor deden beide modellen de das om. Ook met auto bracketing kon ik geen details meer ontdekken in schaduwen en hoge lichten.
De D70s is een overjarig model. Het exemplaar deed het geweldig goed. Zo goed, dat ik er eentje kocht bij Mediamarkt in Almere, waar hij nog steeds te koop was. Helaas bleek het om een tweedehands exemplaar te gaan, vol met stof op de sensor en slijtplekken op de onderkant, maar dat werd verzwegen. Niet leuk. Ik kreeg m´n geld terug, maar was weer terug bij af.
De D80 is mij erg goed bevallen, maar de prijs was toch wel een struikelblok.
De K100D Super deed precies wat ik wilde – niet meer, niet minder. Prijstechnisch is het ding een topper, en een oude Pentax liefhebber als ik zag zijn oude primes al op de body pronken. Er was geen twijfel meer mogelijk: dit moest ´m worden.
Het eerste wat me opviel is hoe lekker de K100D Super in de hand ligt. Die handgreep is precies goed gevormd, tenminste voor mijn hand. Heel prettig is het display op de bovenzijde, waar je in een oogopslag de instellingen kan bekijken. Minpuntje: het display heeft geen achtergrondverlichting.
De aan-en uit schakelaar heeft een derde stand: digitale preview. In eerste instantie vond ik het een beetje onzin, maar later kreeg ik in de gaten dat dat toch wel erg handig is. In plaats van de ontspanknop in te drukken draai je de aan-uitschakelaar nog een standje verder naar rechts en *klik*, de Pentax maakt een foto. Die foto wordt niet opgeslagen, maar op het LCD scherm getoond. Je kunt dan zien of je instellingen/ scherptediepte optimaal zijn, zonder het geheugenkaartje daarvoor te gebruiken.
Deze Pentax werkt op vier gewone oplaadbare AA NiMH batterijen. Geweldig, voor een appel en een ei overal te koop, nooit meer (hele dure) extra accu's kopen!
Het menu is heel goed doordacht. Zoeken is er nauwelijks bij. Voor mij was 'Gebruikersvoorkeuren' heel belangrijk. Je kunt de camera daar verregaand mee 'africhten', om foto's te maken die precies aan je wensen voldoen. Ook ondersteunt de camera Adobe RGB, belangrijk voor Adobe producten en professioneel drukwerk.
De handleiding is een van de beste die ik sinds tijden gezien heb. Keurig in het Nederlands, 208 pagina's groot. Best een pil eigenlijk.
Raar is de manier waarop de Pentax scherp stelt bij weinig licht. Andere camera's hebben daar een hulplampje voor, Pentax gebruikt daar de flitser voor. De flitser geeft gedurende een halve seconde een stroboscoop-achtig licht af. Het werkt overigens prima.
Er is geen sneltoets om over te schakelen van enkelbeeld naar continue opnamen, die optie zit onder een functietoets. Fn indrukken, pijltje naar boven, continue opnamen selecteren, Fn weer indrukken. Het is eigenlijk het enige waarbij ik denk "Nou, dat had slimmer gekund".
Het LCD scherm is voldoende groot en erg helder. Soms te helder, want opnames die er op de LCD scherm goed uitzien, kunnen op de PC toch een tikje onderbelicht blijken te zijn. Je kunt er niet op blindvaren.
De beeldstabilisatie werkt erg goed, beter dan verwacht. Macro opnames maken uit de hand, met 200 mm en nog scherp, onvoorstelbaar! Of de DR (Dust Reduction) het even goed doet als bij de Olympus zal ik moeten afwachten.