Idem hier.
FF biedt wel degelijk een aantal voordelen - een steilere inval van de lichtstralen op de sensor, kleinere DOF, wijder FOV van groothoeklenzen en een beter scheidend vermogen (S/N ratio), maar de laatste jaren zijn een hoop van die zaken ingelopen op APS-C tot het punt dat ze nu niet meer zo doorslaggeven zijn als een aantal jaren geleden. Dat komt ondermeer door de toevogeing van microlensjes op de sensor, "backlit" sensoren en betere bewerkingsmogelijkheden.
Toch zijn de ruisprestaties van full frame sensoren (vanaf 2008) nog steeds superieur aan aps-c sensoren.
De balans tussen de korreligheid en detailbehoud zal altijd beter blijven bij gelijkwaardige techniek.
Het klopt dat een paar APS-c camera's minder korrelige beelden afleveren maar dit gaat (heftig) ten koste van de details.
Dat is allemaal te wijten aan de hoeveelheid pixels. Meer pixels is meer ruis, meer ruis is meer ruisonderdrukking.
De huidige single bayer techniek van Sony en Canon loopt nu tegen de limieten (wat tijd word) op terwijl Foveon en Fuji bezig zijn de limieten te verleggen met betere techniek.
Momenteel zitten de canon, sony, nikon en pentax gebruikers dus in het verkeerde kamp wat betreft innovatie.
Na een aantal jaartjes verdiepen in fotografie vind ik de APS-c DSLR de grootste blunder uit het digitale fotografie tijdperk.
De merkeigen bajonetaansluitingen zijn gemaakt voor het 35mm formaat SLR's het is onlogisch dat je deze technische eigenschappen regelrecht overneemt voor een 24mm formaat camera.
Een voorbeeld om van een mug een olifant te maken: Je bouwt een camera met een 645 bajonet aansluiting en je stopt er een 35mm sensor in. Logisch? Nee.
Technisch gezien is de aps-c DSLR gewoon inperfect het was veel beter geweest dat de bajonetaansluiting direct aangepast werd aan de beperkingen van de APS-C sensor.
Gelukkig ,een paar jaar na dato, lijkt er eindelijk verandering in te komen met de komst van de Sony NEX, Samsung NX, Leica X1 en de recente Fujicamera's.
Over de nadelen van FF hoor je niet zoveel en die zijn er ook te over. Oók op FF zit er nog een antialias filter voor de sensor. Dat filter zit er door de gebruikte Bayer matrix technologie, niet door de sensormaat. Alleen op de Foveon sensoren zal je dat filter tevergeefs zoeken. Het hogere gewicht van zowel camera als lenzen, beperktere telebereik van objectieven zijn wel degelijk nadelen, alsmede het feit dat lensfouten in de buitenste randen van het gebruikte glas een veel grotere impact hebben. Een grotere statische lading van de sensor met de daarmee samenhangende gevoeligheid voor sensorvlekken en de zwaardere mechanische constructie van alle mechanische delen zijn zo nog een paar.
Het gewicht is inderdaad een groot nadeel maar als je de uitleg hierboven begrepen hebt is het verschil klein tussen APS-c en FF DSLR's.
Echte grote verschillen ga je zien met aps-c mirrorless camera's.
Lensfouten zijn inderdaad goed zichtbaar op FF maar eigenlijk is dit ook te weerleggen.
De APS-c camera heeft het voordeel dat het ook FF objectieven accepteerd.
Bij gebruik van een FF objectief gebruik je voornamelijk het centrum (het scherpste deel) van het objectief.
Bij het gebruik van specifieke APS-c objectieven is het verhaal hetzelfde als bij objectieven op FF.
De APS-c lens gebruikt namelijk het hele glasoppervlak ipv alleen het centrum.
In principe is het dus hetzelfde als dat je een 645 objectief op een 35mm camera gebruikt, je hebt dan dezelfde voordelen als een kleinbeeld lens op een aps-c sensor.
Het 'extra' telebereik door de cropfactor vind ik evengoed een dubieus argument.
Een 300mm lens is 'vergelijkbaar' met een 450mm lens op kleinbeeld.
Het heeft eerder een praktisch voordeel dan een technisch voordeel.
De full frame camera heeft namelijk een hogere tolerantie in croppen vanwege de betere weergave van details.
Met de D700 (12MP) verlies ik wat resolutie (wat deels te herstellen is met PS) maar met een 5D II of een D800 is het voordeel van APS-c nihil, sterker nog de 5D/D800 zullen het beter doen.
Met de 5D II of de D800 registreer je simpelweg veel meer bruikbare informatie vandaar dat natuurfotografen voornamelijk met FF's fotograferen ipv APS-c.
Tot slot wil ik nog opmerken dat de kwaliteit van een foto niet volkomen afhankelijk is van de kwaliteiten van een toestel.
Een camera met een grote sensor levert per defenitie geen betere foto's op.
Daar heb je kennis en ervaring voor nodig en de voortgang hiervan is strikt persoonlijk.
De één leert sneller dan de ander, de ander probeert eerder dan de ander.
Uiteindelijk bepaald de fotograaf de kwaliteit van de foto.
Een belangrijke en vaak vergeten factor is de nabewerking, deze is bijna net zo belangrijk als het maken van de foto.
Een foto valt of staat bij deze factor.